Katechiny w czarnej herbacie mogą zmniejszać ryzyko chorób serca

Regularne spożywanie czarnej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, ze względu na zawarte w niej duże ilości katechin - donieśli badacze z Holandii na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".

Czarna herbata zawiera duże ilości katechin, które należą do grupy flawonoidów, związków znanych ze swoich zdolności do neutralizacji wolnych rodników.

Wolne rodniki są ubocznym produktem zachodzących w komórkach naturalnych procesów. Mogą one uszkadzać istotne składniki komórek, jak błony komórkowe, DNA czy białka. Dlatego ich neutralizacja jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania komórek, które są w tym celu wyposażone w odpowiednie enzymy. Własności do neutralizacji wolnych rodników wykazują też niektóre witaminy, jak witamina E oraz związki z grupy flawonoidów.

Naukowcy od lat prowadzą badania nad tym jakie korzyści może nieść dla zdrowia dieta bogata w związki o własnościach antyutleniających. Holenderscy badacze z National Institute of Public Health and the Environment w Bilthoven oraz ze State Institute for Quality Control of Agricultural Products w Wageningen przeprowadzili zakrojone na 10 lat badania (1985-1995), które miały określić, czy regularne picie czarnej herbaty ma korzystny wpływ na zdrowie.

Badaniami objęto 806 mężczyzn w wieku 71 lat. Stan zdrowia mężczyzn był śledzony przez 10 lat - od 1985 do 1995 roku. Naukowcy prowadzili też dokładne badania na temat ich diety.

Ocena epidemiologiczna wpływu katechin na zdrowie jest utrudniona, ponieważ brak dokładnych informacji na temat dokładnej ich zawartości w spożywanych pokarmach.

W swoich badaniach naukowcy z Holandii prowadzili pomiary zawartości katechin w 120 najbardziej popularnych pokarmach pochodzenia roślinnego. W oparciu o te dane podzielili badanych mężczyzn na tych, którzy dostarczali sobie z posiłkami niskie, średnie lub wysokie dawki katechin.

Okazało się, że w przypadku mężczyzn z grupy spożywającej największe ilości katechin 87 proc. tych związków w diecie pochodziło z czarnej herbaty, podczas gdy w pozostałych dwóch grupach katechiny pochodziły przeważnie z innych pokarmów, w których ich stężenie jest mniejsze.

W ciągu 10-letnich badań odnotowano w badanych grupach 374 zgonów, z czego 90 z powodu niedokrwiennej choroby serca a 47 z powodu udaru mózgu. Okazało się, że mężczyźni z grupy spożywającej największe ilości katechin mieli o połowę mniejsze ryzyko śmierci z powodu niedokrwiennej choroby serca niż mężczyźni z innych grup.

Nie odnotowano jednak podobnej zależności pomiędzy spożyciem bogatej w katechiny czarnej herbaty a ryzykiem wystąpienia udaru mózgu.

Autorzy pracy sugerują, że katechiny mogą chronić "dobry" cholesterol (cholesterol LDL) przed uszkodzeniem przez wolne rodniki tlenowe i w ten sposób hamować rozwój procesu zapalnego w naczyniach krwionośnych, który zwiększa z kolei ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Badacze odnotowali też, że spożywanie dużych ilości czarnej herbaty szło w parze z prowadzeniem tzw. zdrowego trybu życia przez badana osobę - m.in. spożywanie dużych ilości owoców i warzyw, podejmowanie regularnej aktywności fizycznej, zarzucenie palenia. Wszystkie te czynniki mogą również opóźniać rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *